Wydaje się, że lista składników jest długa, ale jak wczytacie się dokładnie, są to głównie przyprawy. Danie jest bezmięsne, ale bardzo odżywcze i smaczne. Przyprawy świetnie się komponują, a w wersji z marchewką lub brokułem jak dla mnie smakuje najlepiej. Przepis jest autorstwa Agnieszki Maciąg dla Sante. Zawsze podaje kitiri z jakąś ‚mokrą’ surówką np. z selera.
Składniki:
1/2 szklanki ryżu basmati
1 szklanka soczewicy czerwonej
4-5 szklanek wrzącej wody
1/2 łyżeczki nasion kuminu rzymskiego
2 łyżki masła klarowanego
3-4 cm korzenia imbiru (startego na tarce)
2 łyżeczki nasion kolendry (rozbite w moździerzu)
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka curry
3 szklanki świeżych warzyw (marchewki, cukinii, kalafiora, brokułów lub innych dyniowatych)
Sól himalajska (do smaku)
sok z cytryny
kolendra świeża lub natka pietruszki (pęczek)
Przygotuj:
Umyj ryż i soczewicę, aż woda będzie czysta. Rozgrzej masło klarowane w garnku o grubym dnie.
Dodaj nasiona kolendry i poczekaj chwilę, aż uwolnią się aromaty. Dodaj ryż, soczewicę, pokrojoną np. marchewkę, imbir i pozostałe przyprawy. Wymieszaj, a następnie zalej całość wrzącą wodą. Wymieszaj.
Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 25- 30 minut (aż ryż i marchewka będą bardzo miękkie, a soczewica się rozpadnie) od czasu do czasu mieszając. Na końcu dodaj sok z cytryny i posiekaną świeżą kolendrę lub natkę.
Surówka z selera
Składniki:
1 duży seler
1 duże jabłko
1 mały jogurt naturalny
5 daktyli lub garść rodzynek
do przybrania: posypać orzechami włoskimi
Przygotuj:
Selera i jabłko obierz, umyj i zetrzyj na tarce (drobne oczka). Dodaj pokrojone daktyle lub rodzynki i wymieszaj całość z jogurtem. Po wierzch posyp orzechami włoskimi (możesz je ewentualnie potraktować moździerzem).