TrikiMam

Słono

Grillowane piersi w daktylach i chilli, podane w domowym kebabie

Majówka zbliża się dużymi krokami, a wraz z nią już myślę rozpoczęty sezon grillowy. Mam dla Was przepis ma słodko – pikantne piersi z kurczaka, które podałam w formie domowego kebaba, z dużą ilością świeżych warzyw i sosu czosnkowego.

Składniki:
1 x podwójna pierś z kurczaka
2 pełne łyżki pasty z papryczek chilli (pasta zawiera zmielone czerwone papryczki chilli, oliwę z oliwek, czosnek, sól i oregano)
garść daktyli
5 pełnych łyżek syropu daktylowego
sól

Dodatki:

świeże ogórki
pomidory
sałata lodowa
ser żółty (po plasterku na „kebaba”)

2x placek lawasz (kupuje w piekarni ormiańsko-gruzińskiej)

Sos czosnkowy:
jogurt naturalny (używam Strzałkowa)
łyżka majonezu
łyżeczka ketchupu (używam słodkiej Ani)
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka płaska oregano
szczypta soli

Przygotuj:

Piersi z kurczaka umyj, wykrój zbędne żyłki oraz ewentualne kostki i zabierz się do przygotowania sosu do natarcia mięsa czyli: sól, pastę z papryczek chilli, syrop daktylowy. Po dokładnym natarciu mięsa sosem, wyłóż na wierzch świeże daktyle, zakryj wszystko dokładnie i włóż na kilka godzin/na noc do lodówki, aby piersi miały czas dokładnie się zamarynować.

Układaj piersi bezpośrednio na grilla i staraj się je trzymać na małym ogniu – grilluj ok. 25 min z każdej strony (utrzymanie małego ognia jest ważne, by piersi były soczyste). W miedzy czasie pokrój warzywa i przygotuj sos czosnkowy. U grillowaną pierś pokrój na plastry i nakładaj na lawasza (ja dziele placek na pół, wiec z tych składników mam 4 domowe kebaby) w takiej kolejności: ser, mięso, warzywa sos czosnkowy i zawijaj dokładnie w placek.

 

Leave A Comment