TrikiMam

Słono

Domowa Pizza – sprawdzony wielokrotnie przepis na ciasto

Kto z nas nie lubi pizzy… a domowa spakuje najlepiej. Robiąc ją samodzielnie decydujecie o ilości używanych składników jak i ich jakości. Najważniejsze jednak jest ciasto i tu mam dla Was dwie propozycję: 1) Pizza z ciastem delikatnym i lekko kruchym (to osiągnięcie dzięki kombinacji mąki pszennej kukurydzianej i jaglanej) lub 2) Pizza o sztywnym i chrupiącym spodzie (to dzięki tradycyjnej mące pszennej).

Składniki:

Ciasto na pizze:
2 szklanki mąki pszennej (lub 1 szklanka mąki pszennej, 1/2 szk.  mąki kukurydzianej, 1/2 szk. jaglanej)
40 g świeżych drożdży (z mniejszą ilością też wyjdzie)
1 płaska łyżeczka soli
szczypta cukru
3 łyżki oliwy z oliwek
150 – 200 ml letniej wody

Przygotuj:

Do miski wsyp mąkę, dodaj rozdrobnione w palcach drożdże, sól, cukier i oliwę z oliwek. Stopniowo dodawaj wodę i zagniataj. Ciasto musi być gładkie. Następnie włóż je do miki i przykryj ścierką do momentu, aż przygotujesz dodatki*(ok. 30 minut), które położymy na wierzch. Wyjmij ciasto z miski chwilę pozagniataj ponownie i rozciągnij do odpowiednich rozmiarów (do wielkości blaszki, na której będziesz piec pizze).

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni przez ok 12-15 minut.

*Dodatki (moje ulubione):
1. Blanszowany świeży szpinak zblendowany z lekko podsmażoną cebulką, czosnkiem, solą i pieprzem + pomidor + ser żółty + ser feta (wierzch posypuję oregano)

2. kiełbasa + ogórek kwaszony + cebula + ser żółty mieszany z mozzarellą (wierzch posypuję oregano)

3. szynka + ananas + ser żółty mogą być zmieszane różne rodzaje (wierzch posypuję oregano)

Sos pomidorowy:
1 pudełko passaty pomidorowej
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka cukru brązowego
2 łyżki oregano
sól, pieprz do smaku

Przygotuj:
Passatę przelej do garnka, wciśnij ząbek czosnku i dodaj przyprawy. Gotuj na małym ogniu przez ok 8 min i sos do pizzy gotowy.

 

 

 

Leave A Comment