TrikiMam

Słono

Ziemniaki faszerowane

Ziemniaki nie muszą być nudnym dodatkiem do obiadu, w tym wydaniu mogą być spokojnie samodzielnym daniem :) Jeżeli lubicie pierogi ruskie to musicie wypróbować ten przepis.

Składniki:

6 ziemniaków (średniej wielkości)
15 dkg szynki
2 cebule szalotki (małe)
pęczek szczypioru
3 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
sól i pieprz do smaku
łyżka masła klarowanego
łyżeczka masła

Przygotuj:

Ziemniaki porządnie umyj, ale nie obieraj. Następnie gotuj w całości przez ok. 25 min. w osolonej wodzie. Nie dolewaj, niech poleżą w wodzie przez 1h. Pokrój cebulkę oraz szynkę w kostkę i podsmaż na maśle klarowanym. Odlej ziemniaki, przekrój na połówki i wydrąż łyżeczką miąższ tak, aby zostawić przy skórce ok 0.5 cm ziemniaka. Miąższ z ziemniaków dokładnie ugnieć widelcem i przełóż do patelni, następnie dołóż śmietanę, szczypior oraz dopraw wszystko do smaku solą i pieprzem. Całość chwilę podgrzej i farsz rozłóż w przekrojone połówki ziemniaków. Dno naczynia żaroodpornego nasmaruj masłem i zapiekaj całość przez 20 min w temperaturze 180 stopni.

DOBRA RADA: Jeżeli połówki ziemniaków nie będą chciały stać, to możesz od strony, którą stawisz odkroić cienki plasterek ziemniaki dla uzyskania równowagi.

Leave A Comment