TrikiMam

Słono

Kluski śląskie z batatem

Kluski śląskie należą do tradycyjnej kuchni polskiej. Można je podawać jako dodatek do mięsa z sosem, samodzielne danie, na słodko albo jak tylko kubki smakowe Wam podpowiedzą ;-) Jeżeli lubicie eksperymentować to proponuje Wam kluski śląskie w nowoczesnej odsłonie, czyli z dodatkiem batatów – I love it!

Składniki:
4 ziemniaki
1/2 batata
1 całe jajko + 1 żółtko
sól
mąka ziemniaczana

Przygotuj:
Ugotuj w osolonej wodzie obrane ziemniaki oraz batata (w jednym garnku). Ugotowane ziemniaki odlej i dokładnie ugnieć lub poczekaj, aż przestygnął i zmiel w maszynce. Następnie wymieszaj je z jajkiem i żółtkiem, masę przełóż do miski uklep i wyjmij 1/4 ziemniaków (najłatwiej narysować krzyżyk na uklepanych w misce ziemniakach i wyjąć jedną jego część). W miejsce wyjętych ziemniaków wsyp mąkę ziemniaczaną i zagnieć, aż powstanie zwarta masa (w razie potrzeby dodaj mąki). Blat kuchenny wyłóż papierem do pieczenia, a w małym garnku ugotuj osoloną wodę. Na papierze ułóż uformowane kulki, w których zrób małe wgłębienie (dziurkę). Wielkość kulek zależy od Ciebie. Wrzuć kulki partiami do gotującej się wody, po włożeniu do garnka delikatnie je pomieszaj, aby nie przywarły do dna. Od czasu, gdy wypłyną gotuj je jeszcze 3-4 minuty. Możesz je podać z masłem, sosem i mięsem, śmietaną i miodem – jak tylko chcesz.

 

Leave A Comment