Wyjątkowo lekka pizza, która jest ciekawą alternatywą dla tradycyjnej na cieście drożdżowym. Gwarantuje, że smak jest naprawdę niepowtarzalny ;-)
Składniki:
Spód z kalafiora:
mały kalafior (lub ½ dużego)
1 jajko
15 dkg sera żółtego
1 ząbek czosnku
sól, pieprz
Sos pomidorowy:
200g passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka cukru brązowego
1 łyżka oregano
sól, pieprz
Dodatki:
20 dkg szynki
30 dkg sera żółtego (możecie mieszać gatunki)
garść pomidorków koktajlowych
Przygotuj:
Zetrzyj na tarce różyczki kalafiora, następnie podsmaż go na patelni przez ok. 5 min. Przełóż podsmażonego kalafiora do miski i wymieszaj go z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, jajkiem, startym serem i przyprawami. Upiecz masę kalafiorową w formie do tarty, którą uprzednio wyłóż papierem do pieczenia. Piecz w rozgrzanym piekarniku góra dół w temperaturze 200 stopni przez ok 15 minut.
Na upieczony blat wyłóż kilka łyżek sosu pomidorowego, a następnie wyłóż dodatki i zapiecz ponownie w rozgrzanym piekarniku przez ok. 8 minut w temperaturze 200 stopni.