Uważam, że jak już poświęca się czas na przygotowanie czegoś w domu, to powinniśmy zwracać uwagę na jakość używanych produktów, ale również na ograniczenie do maksimum niepotrzebnych dodatków, mam tu na myśli np. proszek do pieczenia.
Słyszałam, a nawet jadłam biszkopt, który bez proszku rośnie jak szalony, a od razu po upieczeniu należy go rzucić o ziemię. W tym przepisie obejdzie się rzucania. Nawet jakby szczególnie Wam nie wyrósł, to nic nie szkodzi, bo tu ma posłużyć jedynie jako spód do warstwowego ciasta. Możecie zrobić ten wyjątkowo zdrowy deser również z musem dyniowo – gruszkowym.
Składniki
Biszkopt:
4 jaja w temperaturze pokojowej
2 pełne łyżki cukru pudru
100 g mąki
25 g masła
Mus jabłkowo-dyniowy:
1kg jabłek (obranych i uduszonych w garnku)
1 szklanka dyni (upieczonej i zblendowanej)
1 galaretka cytrynowa
krem Śmietanowy:
250 g sera mascarpone
250 ml śmietany 30%
duża łyżka miodu lub 3 łyżki cukru pudu
Do dekoracji: zetrzyj na tarce kawałek swojej ulubionej czekolady
Przygotuj:
Biszkopt: Wyłóż blachę papierem do pieczenia (im mniejsza tym wyższy będzie biszkopt). Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Masło roztop i ostudź. Całe jajka ubij razem z cukrem pudrem na puszysty krem. Przesiej mąkę do ubitego kremu i miksuj krótko na małych obrotach. Dodaj do masy przygotowane masło i delikatnie wymieszaj. Przelej ciasto do przygotowanej formy i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz około 15 minut lub do zrumienienia wierzchu. Ostudzić po upieczeniu.
Mus: Upiecz dynie w piekarniku ok 40 min na 170 stopni jak by nie była „miękka” to wyłącz piekarnik i zostaw ją w nim. Obierz i pokrój jabłka w mniejsze kawałki, włóż je do garnka i duś do miękkości (użyj ewentualnie odrobiny wody). Wszystko razem zblenduj. Następnie ponownie podgrzej mus i wsyp galaretkę, odstaw z ognia i mieszaj chwilę, aż żelatyna się rozpuści. Zostaw do ostygnięcia.
Krem śmietanowy: schłodzoną śmietanę miksuj, aż zacznie się powoli ścinać, następnie dodaj mascarpone i razem miksuj na gęsty krem. Pod koniec dodaj miód lub cukier puder i wszystko ponownie miksuj.
Na ostudzony biszkopt, wyłóż ostudzony mus dyniowo – jabłkowy. Następnie wyłóż warstwę kremu. Na wierzch zetrzyj czekoladę. Włóż do lodówki na kilka godzin.