Pyszne, zdrowe i wartościowe, takie są oba przepisy na placki, które gorąco polecam Wam zrobić. Sprawdzą się na śniadanie lub jako przekąska między posiłkami. Kombinacji robiłam wiele, ale chyba te dwie najbardziej przypadły nam do gustu. Warto dodać, że nie ma w nich cukru, a są wyjątkowo słodkie.
Placki z ricottą
Składniki:
125g ricotty (połowa opakowania)
5 daktyli (suszone płucze ciepłą wodą, a naturalnych nie trzeba)
1 banan
1 jajko
ok 3 pełne łyżki mąki jaglanej (jak będzie się ciężko smażyło to dodajcie mąki)
masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia
Placki twarogowe z awokado
Składniki:
25g twarogu śmietankowego
1/2 awokado (dojrzałego)
5 daktyli
1 banan
1 jajko
ok 3 pełne łyżki mąki jaglanej (w razie gdyby kiepsko się smażyły (rozpadały) dodać więcej mąki)
Przygotuj:
Wszystkie składniki zmiksuj. Łyżką nakładaj na rozgrzaną patelnie małe placuszki i smaż do zarumienienia na małym ogniu. Wykładaj na ręczniki papierowe.