Makaron można pokochać za prostotę składników i szybkość wykonania. Jedynym wyzwanie jest upieczenie dyni, którą piecze się ok. 30 min na 170 stopni. Można zaplanować to danie na następny dzień uprzednio piekąc dynie. Nie wspominam nawet o jej obieraniu, bo po upieczeniu skórka odchodzi praktycznie sama.
Składniki:
½ kg dyni upieczonej al. dente
250 g (opakowanie) twarogu solankowego wędzonego
200 g makaronu (użyłam kolorowych włoskich muszelek)
1x cebulka cukrowa
1 ząbek czosnku
10 pomidorków suszonych
przyprawy: oregano, pieprz, sól lub bez bo twaróg jest słony
do dekoracji: natka pietruszki, orzeszki nerkowca
Przygotuj:
Na oliwę z pomidorków wrzuć ząbek czosnku i pokrojoną wg uznania cebulkę. Po 1 min dołóż pomidorki pokrojone w paseczki i po 1 min dynie obraną ze skórki i pokrojoną w większą kostkę. Smaż 5-10 min cały czas mieszając. Gdy dyna tylko zacznie się rozpadać od razu zdejmij patelnie z ognia, posyp danie serem, pietruszką i orzechami. Przykryj na chwile, aby ser delikatnie się ocieplił. Smacznego!