TrikiMam

Słono

Warzywa do grilla

Tytuł może być odebrany dwuznacznie, ale od razu tłumaczę mam dla Was propozycję warzyw, które zamiast sałatki możecie podać do dań z grilla. Ja taką opcję ostatnio preferuje najbardziej z racji mojego synka, który jeszcze chyba nie dorósł do jedzenia sałatek. Jednak, aby warzywa były interesującym dodatkiem dla wszystkich, możecie do nich przygotować sos czosnkowy zagęszczony blendowanymi orzechami włoskimi lub pestkami słonecznika (oczywiście do podania w oddzielnym naczyniu, obok warzyw).

Składniki:
szparagi zielone (pęczek)
brokuł (mały)
2 pomidory lub kilka garści koktajlowych
awokado
3 jajka (gotowane na twardo)
rzodkiewka
Do podania: szczypior, prażone na patelni płatki migdałów i pestki dyni

Przygotuj:
Obierz łodygi szparagów (jeżeli są cienkie to możesz ich nie obierać) i ugotuj je w osolonej wodzie nie dłużej niż 3-4 min od zagotowania. Następnie przygotuj brokuła, oddziel różyczki i gotuj je w osolonej wodzie ok. 5 min. przy otwartej pokrywie garnka, a następnie odlej wodę i przykryj pokrywką na kolejne 5 min. Jajka ugotuj na twardo ok. 7 min. od zagotowania wody. Pomidory podziel na cząstki, wytnij gniazda lub wysyp umyte i osuszone koktajlowe. Awokado obierz, przekrój na pół, wyjmij pestkę i pokrój w słupki. Rzodkiewką umyj i pokrój w plasterki jakiej grubości lubisz. Pamiętaj, aby przed podania jajka posypać pokrojonym szczypiorkiem, a brokuła i szparagi prażonymi pestkami i płatkami migdałów. Ja prażę je na suchej patelni do zarumienienia – można posypać je na patelni solą i kolorowym pieprzem.

Do dań z grilla nie zapomnij o ogórkach: małosolne, kwaszone, świeże wszystkie pasują! ;-)

Sos czosnkowy:
2-4 ząbki czosnku (w zależności jak intensywny smak lubicie)
200 jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego lub bałkańskiego)
1 łyżka majonezu
10 dkg orzechów włoskich lub pestek słonecznika (zblendowane na proszek)
sól, pieprz do smaku

Przygotuj: wszystkie powyższe składniki wymieszaj.

Leave A Comment