Staram się, aby moje przepisy miały maksymalnie krótki i prosty skład. Kruche ciasto można zrobić na wiele sposobów. Wypróbowałam różne receptury, aby osiągnąć swój cel – idealnie kruche ciasto o maślanej nucie. Proponuje zrobić tarte z musem jabłkowo-rabarbarowym, który dosłodziłam syropem klonowym.
Składniki na kruche ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
3 żółtka jaj
200 g masła
1/2 cukru trzcinowego (można spokojnie mniej lub w ogóle pominąć)
Przygotuj:
Wyjmij wcześniej z lodówki masło, aby zmiękło. Wsyp do miski mąkę, dodaj żółtka, masło oraz cukier. Wszystkie składniki zagniataj, aż powstanie zwarta błyszcząca kula. Wyłóż naczynie do tarty papierem do pieczenia. Następnie podziel ciasto na dwie nierównie części, większą wyklej spód i podziurkuj go widelcem, a mniejszą włóż do lodówki. Ciasto podpiecz w piekarniku ok. 10 min/180 stopni.
Na podpieczony spód wyłóż mus jabłkowo-rabarbarowy. Mniejszą część ciasta wyjmij z lodówki, rozwałkuj i potnij w paski. Wyłóż na wierzch tworząc kratkę. Piecz 15 w piekarniku tylko dół, a następnie 15 min góra dół z termoobiegiem.
Składniki na mus jabłkowo- rabarbarowy:
1/2 kg rabarbaru
1 kg słodkich jabłek
50 ml syropu klonowego (w razie potrzeby więcej)
Przygotuj:
Obierz jabłka i usuń gniazda nasienne, a następnie pokrój na mniejsze części i uduś w garnku (możesz dodać odrobinę wody). Rabarbar obierz, pokrój na małe kawałki i smaż chwilę na patelni z dodatkiem syropu klonowego (jak zacznie się rozpadać to znaczy, że już ma dosyć). Wymieszaj jabłka z rabarbarem.