TrikiMam

Główna / Słono

Zupa dyniowa z domowymi czosnkowymi grzankami

Zupą z tego przepisu możecie spokojnie poczęstować niemowlaka, jest to delikatny warzywny krem. W wersji dla dorosłych lub starszych dzieci podajcie ją koniecznie w towarzystwie domowych czosnkowych grzanek oraz jeszcze kilku dodatków, które przeobrażą dyniowy przysmak dla maluchów w bardzo smakowite danie dla całej rodziny.

Składniki:
1kg ziemniaków
mała dynia (jaką lubicie)
2 marchewki
1 pietruszka
łyżka masła
sól
pieprz
woda lub bulion warzywny

Grzanki:
4 kromki bułki np. wrocławskiej pokrojonej w kostkę,
3 ząbki czosnku
większa szczypta płatek chilli
3 garście słonecznika
łyżka masła klarowanego
sól

Przygotuj: 
Zacznij od upieczenia dyni tak jak w tym przepisie. Następnie obierz ziemniaki i marchewkę, włóż do garnka i zalej wodą tak, aby pokryła całość warzyw (gotuj do miękkości w osolonej wodzie). Gdy warzywa będą miękkie, a dynie już upieczesz i obierzesz to połącz wszystko, dodajemy łyżkę masła i blendujemy na krem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Nie przejmuj się, że zupa jest delikatna w smaku, bo właśnie o to chodzi – grzanki zrobią swoje ;-)

Jak przygotować grzanki, banalnie czyli: bułkę np. wrocławską pokrój w małą kostkę, na patelni rozpuście masło klarowane i wrzuć słonecznika, a po chwili czosnek, chilli i szczyptę soli i dodaj bułkę. Smaż do momentu, aż bułka zrobi się lekko chrupiąca. Pamiętaj tylko o ciągłym mieszaniu, żeby składniki się nie przypaliły.

Podawaj ciepłą zupę posypaną domowymi grzankami i oprószoną kolorowym pieprzem.

 

Leave A Comment