Przygotowałam do dzisiejszego obiadu jedną z najbardziej popularnych surówek, czyli marchewkę z jabłkiem. Użyłam zamiast tradycyjnej pomarańczowej marchewki, czarnej. Wiem, że jest ona ewidentnie fioletowa – Ja to wiem i Wy to widzicie, ale producent nazwał ją czarną. Pewnie jesteście ciekawi smaku tego wynalazku, powiem tak, że czarna smakuje tak samo jak pomarańczowa. Jedyna różnica jest taka, że czarna jest jakby twardsza, ale równie soczysta i słodka. Wracają o surówki zamiast jabłka możecie użyć np. ananasa.
Składniki:
1:1 warzywo – owoc np.:
2 marchewki
2 jabłka
opcjonalnie: rodzynki (jak lubicie bardzo słodko to zamiast cukru możecie dodać garść rodzynek)
Przygotuj:
Umyj, obierz i zetrzyj na tarce o małych oczkach zarówno marchew oraz jabłko, wymieszaj – GOTOWE ;-)
Surówkę podałam z domowymi frytkami i paluszkami rybnymi z polędwiczki dorsza.