TrikiMam

Słono

Domowe karbowane frytki

Mam pewien przedmiot w domu, który jest niezastąpiony przy robieniu frytek – jest to powyginana blaszka przyczepiona do wygodnej rączki, którą przed laty zrobił mój ojciec. Pamiętam, że mieliśmy go w domu rodzinnym od zawsze, w tym momencie ma pewnie ponad 30 lat, wiec jak na swój rocznik całkiem dobrze się trzyma ;-) Wyprowadzając się z rodzinnego gniazda wzięłam go ze sobą i dalej czynnie służy…

Składniki:
ziemniaki (tyle ile zdołasz zjeść :))
sól himalajska
olej rzepakowy
do podania: obowiązkowo ketchup (my kochamy „Słodką Anie” lub „Krzepkiego Radka”:))

Przygotuj:
Ziemniaki obierz, umyj, osusz i pokrój według uznania (jaką grubość chcesz i jak masz czym to jaki kształt chcesz:)).
Wrzucaj pokrojone na rozgrzany olej (nie wlewaj do garnka za dużo do max 1/2). Po usmażeniu oprósz solą i podawaj obowiązkowo z ketchupem.

 

Leave A Comment