Coraz bliżej Wielkanoc, możecie spokojnie dołożyć tą sałatkę do świątecznego menu. Osobiście wolę łososia wędzonego na ciepło niż na zimno, myślę jednak, że w obu postaciach będzie pasował do tej sałatki – sami zdecydujcie, którego dodacie.
Składniki:
1 papryka (najlepiej czerwona, słodka)
3 jajka
1/2 główki sałaty lodowej
1 brokuł
2 pełne łyżki kukurydzy
3 krążki czerwonej cebuli
łosoś wędzony (średniej wielkości kawałek)
sos: 2 łyżeczki majonezu, 150 ml jogurtu naturalnego (polecam Strzałkowa), szczypior, pieprz kolorowy, sól
Przygotuj:
Przekrój sałatę na pół i umyj połówkę pod bieżącą wodą. Po umyciu połóż ją na ręczniki papierowe do osuszenia, a następnie pokrój w nierównie paski lub porwij palcami do miski. Ugotuj al dente w osolonej wodzie różyczki brokuła (Przykryj garnek, aby szybko zagotować wodę z brokułem, gdy zacznie się gotować odkryj i gotuj 5 min. Odlej wodę i pozostaw pod przykryciem na 2-3 min do zaparowania). Następnie ugotuj jajka na twardo (ja gotuje je ok. 6 min). Gdy ugotowane składniki przestygną możemy zabierać się za zrobienie sałatki. Na sałacie poukładaj brokuła, ćwiartki jaj, pokrojoną w kostkę paprykę, porozdzielane krążki cebuli i porozkładaj kawałki wędzonego łososia. Wszystko posyp kukurydzą. Przygotuj sos i polej nim sałatkę dopiero na talerzu (przed samym spożyciem). Wesołego Alleluja :-)