TrikiMam

Słodko

Amarantusiaki, czyli krówka z amarantusem

Nie macie czasu, a goście w drodze? Długo w kuchni nie zabawicie, bo te słodkości są w kategorii – ekspresowe :) Wystarczy rozpuścić krówki z łyżeczką masła klarowanego i dodać amarantusa ekspandowanego, coś jak tradycyjne szyszki, ale zdecydowanie lepsze! Patrzcie koniecznie na skład krówek. Udało mi się kupić krówki z Milanówka, w opakowaniu jak ptasie mleczko, a w składzie miały mleko, cukier i aromat waniliowy… można, tylko trzeba szukać ;-)

Składniki:
1/2 kg krówek
1 szklanka amarantusa ekspandowanego
1 łyżeczka masła klarowanego

Przygotuj:
Rozpuść na małym ogniu masło klarowane, dodaj cukierki krówki. Jak uzyskasz jednolitą masę wyłącz ogień i wsyp amarantusa. Połącz wszystko i formuj małą łyżeczką oraz dłońmi kuleczki.

Leave A Comment