TrikiMam

Słono

Papryka faszerowana mięsem i ryżem

Paprykę można nadziać różnymi farszami, ale chyba Ja i moja mała rodzinka najbardziej lubimy właśnie opcje mięso mielone + ryż w sosie pomidorowym.

Składniki:
4 papryki
30 dkg mięsa mielonego (wybieram najczęściej cielęcinę)
1 szklanka ryżu (uwielbiam jaśminowy)
1/2 kajzerki (bułki pszennej)
1/2 szklanki zagotowanego mleka
1/2 cebuli
1 łyżka masła klarowanego
majeranek
pieprz
sól
jajko
ok. 2 szklanki wody

sos pomidorowy do papryki:
2 listki laurowe, 3 ziela angielskie
1/2 kg pomidorów lub przecier
sól, pieprz

Przygotuj:
Zacznij od przygotowania ryżu: ugotuj go w garnku do miękkości (ryż płucz w zimnej wodzie dotąd, aż woda będzie czysta, a gotuj go z łyżeczką oleju kokosowego i solą – idealny będzie, gdy nalejesz do garnka 1 cm wody nad jego powierzchnią i pogotujesz ok. 6 min – zostaw go pod przykryciem, aż wypije całą wodę). Następnie zagotuj mleko i zalej nim kajzerkę, pokrój cebulę w kostkę i podsmaż ją na maśle klarowanym. Następnie włóż do mięsa cebulkę, wyciśniętą bułkę, przyprawy, dodaj 4 łyżki ryżu, jajko i wymieszaj dokładnie farsz. Odkrój górę papryk, aby wyjąć z nich pestki i usunąć korzonek. Nafaszeruj do pełna i przykryj je odkrojona częścią papryki. W garnku (wcześniej sprawdź czy zmieszczą się do niego papryki) zagotuj wodę z listkiem i zielem i włóż tam papryki gotuj przez ok 30 min, następnie dodaj przecier pomidorowy z kartonika lub prawdziwych pomidorów i gotuj jeszcze 15 min. Możesz podać z tą nadmiarową ilością ryżu, który ugotujesz :)

 

 

Leave A Comment