Kolejne ciasto z serii bez zbędnych dodatków. Smakuje i wygląda obłędnie! Truskawki się kończą, więc nie ma co czekać proponuje zabrać się do roboty ;-)
Składniki biszkopta:
4 jajka
3/4 szklanki cukru pudru
½ szklanki mąki pszennej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
Składniki kremu mascarpone:
200g sera białego (kostka)
500g sera mascarpone
4 pełne łyżki miodu (użyłam akacjowego)
Dżem truskawkowy:
1 słoik (ok 250ml) – zobacz przepis
Świeże truskawki:
ok. 700g truskawek
Do dekoracji:
Na wierzch świeże truskawki, listki mięty oraz 2 łyżki konfitury mlecznej (coś jak masa krówkowa, ale ma świetny skład)
Przygotuj:
BISZKOPT: Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek rozkładając je w dwie miski. Ubij żółtka z połową cukru pudru, aż zaczną przypominać krem. Następnie ubij białka, gdy masa zacznie robić się biała, dodaj cukier puder oraz ponownie ubijaj na sztywno. Przełóż pianę do kremu z żółtek i ponownie miksuj całość do połączenia. Mąkę pszenną wymieszaj z ziemniaczaną i powoli przesiewaj ją do miski z masą, cały czas miksując. Gdy składniki się połączą przełóż ciasto do blaszki i piecz w piekarniku przez ok 25 min na 160 stopni, aż wierzch będzie złoty. Po upieczeniu wyjmij biszkopt i gdy tylko trochę przestygnie oddziel go od papieru do pieczenia. Poczekaj, aż całkowicie ostygnie.
KREM: Zmiksuj twaróg oraz mascarpone na gładki krem, następnie dodaj miód i ponownie zmiksuj. Trzymaj w lodówce do czasu przestudzenia biszkopta.
Przekrój biszkopt poziomo na dwie części. Dolną dokładnie wysmaruj dżemem. Następnie układaj po całej powierzchni truskawki, zaczynając od boków, które można dla ciekawego efektu dekoracyjnego wyłożyć truskawkami przekrojonymi na pół – dobrze się trzymają na dżemie. Następnie wyłóż na truskawki krem i przykryj druga częścią biszkopta. Wierz możesz udekorować kilkoma łyżkami konfitury mlecznej, truskawkami i miętą lub po prostu posypać go cukrem pudrem.