TrikiMam

Słono

Zielone placuszki z cukinii

Możesz takie placki przygotować zarówno jako obiad lub dodatek do niego. Tuż po usmażeniu kładę kilka placków jeden na drugi, a wierzch posypuje żółtym serem i dekoruje idealnie pasującym do tego plastrem pomidora.

Składniki:
1 duża cukinia lub 3 małe
1 cebula
7 pełnych łyżek mąki pszennej
3 jajka
1/2 pęczka kopru
masło klarowane (do smażenia)
pieprz, sól

Opcjonalnie:
ser żółty, pomidor

Przygotuj:
Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach, a następnie ją odciśnij do drugiej miski. Pokrój drobno cebulkę i podsmażyć ją na maśle klarowanym. Wymieszaj cebulę, cukinię, mąkę, jajka, koper i dopraw wszystko solą oraz pieprzem. Następnie rozgrzej masło klarowane i nakładaj po łyżce masy. Smaż placki z obu stron na średnim grzaniu do czasu, aż się zarumienią. Mniejsze placki łatwiej przewracać.

Składniki starte i pokrojone:


Mieszamy wszystko dokładnie:

Dodajemy roztrzepanie jajka i mąkę oraz przyprawy, ponownie mieszamy:

Smażymy na małym ogniu i wyjmujemy na ręczniki papierowe:

 

Leave A Comment