TrikiMam

Słono

Słodko pikantna sałatka z kurczakiem i burakami

Powiem tak, sałatka jest naprawdę smaczna. Spokojnie możecie ją przygotować jako lunch do pracy, sycącą przystawkę czy pożywną kolację. Robi się ją wbrew pozorom szybko, ponieważ kurczaka i buraki pieczecie razem (chodź nie w jednym naczyniu), a to najbardziej czasochłonna czynność. Jeżeli chcecie ją zabrać do pracy to pamiętajcie, aby sosem polać przed samym podaniem.

Składniki (4 porcje):
pierś z kurczaka (średnia)
paczka rukoli
4 buraki (podłużne wydają mi się słodsze, więc takie wybieram)
papaja w puszce (może być także liczi lub brzoskwinia)
150g płatki migdałowe
siemię lnianie (garść)
200g feta
do przyprawienia kurczaka: czerwona pasta curry lub suszona pikantna papryka, sól, oliwa z oliwek.

Dressing polecam z tego przepisu, a miód można zastąpić syropem z daktyli.

Przygotuj:
Buraki umyj, osusz (nie obieraj!) i zawiń każdego w folię aluminiową. Kurczaka umyj, oczyść ze zbędnych błonek, żyłek itp.,a następnie otocz dokładnie w paście curry, soli, skrop oliwą z oliwek i zalej owocami oraz zalewą z puszki. Piecz pierś w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym ok. 30 min na 180 stopni pod przykryciem oraz 15 min bez przykrycia. Buraczki poukładaj w piekarniku obok naczynia i upiecz je przy okazji.

Umytą rukolę porozkładaj w talerze, płatki migdałowe upraż na suchej patelni, a fetę pokrój w kostkę. Upieczone buraki pozostaw do przestygnięcia w folii, a następnie obierz je i pokrój w talarki. Kurczak po przestudzeniu również pokrój w kostkę.

Poukładaj składniki warstwami na rukoli. Na koniec posyp obficie uprażonymi migdałami i siemieniem. Podawać sałatkę możesz z bagietką.

Leave A Comment