TrikiMam

Słono

Zupa z cukinii i marchwi podawana z jajkiem

Zupa przypomina żurek wyłącznie na zdjęciu, zapewniam Was, że smakuje zupełnie inaczej ;-)

Składniki:
30 -40 dkg wołowego (użyłam rozbefu)
włoszczyzna (4 marchewki, 1 pietruszka, mały seler, por)
2 duże cukinie (razem ok 1,5 kg)
cebula
1 ząbek czosnku
łyżeczka masła klarowanego
sól, pieprz, 2 liście laurowe, 4 ziela angielskie

Do podania: jaka na twardo, szczypior

Przygotuj:
Zacznij od ugotowania bulionu wołowego, czyli wlej 2 litry wody, dodaj ziele angielskie, liście laurowe i zagotuj. Na gotującą wodę wrzuć mięso i gotuj chwilę. Następnie wrzuć obraną włoszczyznę. Całość gotuj na małym ogniu przez 1,5h, a pod koniec dopraw wywar do smaku solą i pieprzem.

Gdy bulion masz już gotowy to przecedź go do czystego garnka (potrzebujesz wyłącznie wywaru, marchewek i selera). Cebule i cukinię pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Wrzuć podsmażone warzywa do garnka z bulionem. Wciśnij ząbek czosnku i gotuj całość 20 minut. Następnie zblenduj zupę na gładki krem i w razie potrzeby dopraw ją do smaku solą i pieprzem. Podawaj z jajkami ugotowanymi na twardo i szczypiorem.

Leave A Comment