TrikiMam

Słono

Lasagne z mięsem i domowym przecierem pomidorowym

Tego jeszcze nie było – zrobiłam dwie odsłony lazanii, jedna w składzie posiada cuknie, a druga fasolkę szparagową. Obie bardzo smaczne i trudno powiedzieć, która lepsza… Wy oceńcie?

Składniki lasagne z cukinią:
2 marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
por (mały)
cukinia mała
1/2 mięsa mielonego (u mnie cielęcina)
łyżeczka majeranku
sól, pieprz
makaron do lasagne
20 dkg sera żółtego (np. cheddar)
oliwa z oliwek lub olej rzepakowy (łyżka)

sos pomidorowy: 1,5 kg dojrzałych pomidorów, sól, pieprz, bazylia, oregano

Przygotuj:
Zacznij od przygotowania sosu: pomidory przekrój na pół i gotuj z solą i pieprzem. Następnie zblenduj całość i przesiej przez sitko pozbywając się pestek i skórek. Do sosu dodaj kilka listków bazylii, łyżeczkę oregano i zblenduj ponownie. Cukinię zetrzyj na tarce o większych oczkach, pora drobno pokrój, a resztę warzyw zetrzyj na drobnych oczkach. Na patelni wylej tłuszcz i wyłóż mięso mielone.  Dodaj majeranek, sól, pieprz i smaż mięso do momentu, aż zmieni kolor, a ewentualna woda wyparuje. Następnie dodaj wszystkie warzywa oraz wlej do mięsa sos i duś wszystko kilka minut, co jakiś czas mieszając (nie przejmuj się, że mięso jest rzadkie – makaron będzie miał co pić :))  Do naczynia żaroodpornego wykładaj warstwami makaron, sos z mięsem itd…, a na końcu posyp wszystko serem i piecz pod przykryciem przez 40 min na 180 stopni.

Składniki lasagne z fasolką szparagową
3 marchewki
1/2kg fasolki szparagowej
cebula (mała)
1/2 mięsa mielonego (u mnie cielęcina)
łyżeczka majeranku
sól, pieprz
makaron do lasagne
20 dkg sera żółtego (np. cheddar)

sos pomidorowy: 1,5 kg dojrzałych pomidorów, sól, pieprz, bazylia, oregano

Przygotuj:
Zacznij od przygotowania sosu: pomidory przekrój na pół i gotuj z solą i pieprzem. Następnie zblenduj całość i przesiej przez sitko pozbywając się pestek i skórek. Do sosu dodaj kilka listków bazylii, łyżeczką oregano i zblenduj ponownie. Ugotuj fasolę w osolonej wodzie. Marchewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Na patelni wylej tłuszcz i wyłóż mięso mielone. Pokrój cebulkę w drobną kostkę i dodaj do mięsa. Dodaj majeranek, sól, pieprz i smaż do momentu, aż zmieni kolor, a ewentualna woda wyparuje. Następnie dodaj marchew do mięsa oraz sos i duś wszystko kilka minut, co jakiś czas mieszając (nie przejmuj się, że mięso jest rzadkie – makaron będzie miał co pić :))  Do naczynia żaroodpornego wykładaj warstwami makaron, sos z mięsem itd…, a na końcu połóż warstwę fasolki i posyp wszystko serem i piecz pod przykryciem przez 40 min na 180 stopni.



Leave A Comment