TrikiMam

Słono

Sałatka z awokado hass i kiełkami soczewicy

Awokado jest dla mnie zupełnie tak wyjątkowe jak dynia. Można użyć go zarówno do dań na słodko np. dodać do placków jak i słono. Uwielbiam je za neutralny smak. Idealne awokado nie może być ani za miękkie (wtedy wrzucam takie do guacamole ) ani za twarde, bo to oznacza, że jest jeszcze niedojrzałe. Porównując ich odmiany najbardziej odpowiada mi hass – jest delikatniejsze w smaku, ale to oczywiście kwestia gustu/smaku. Dziś mam dla Was propozycję sałatki z dodatkiem tego wyjątkowego warzywa.

Składniki:
1 papryka (czerwona)
1 awokado hass
1 zielony długi ogórek
1/2 sera ricotty (opakowania)
2 jajka
roszponka (opakowanie)
migdały (garść)
kiełki soczewicy (garść)

Przygotuj:
Umyj sałatę i osusz na ręcznikach papierowych. Warzywa pokrój i dodawaj warstwami na sałatę zaczynając od papryki, ogórka i awokado. Następnie ugotuj na twardo jajka (ok. 7 min od zagotowania) i pokrój je w cząstki oraz poukładaj na warzywa. Na wierzch wyłóż ricottę, posyp migdałami i kiełkami.

dressing: mój ulubiony to 1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy, sok z cytryny (kilka kropli), oliwa z oliwek (wszystko wymieszaj i pole sałatkę przed podaniem)

 

 

Leave A Comment