Jeżeli macie zapas jajek po świętach to możecie się kilku pozbyć i przygotować ziemniaczano-jajeczną zapiekankę z patelni. Mówiąc szczerze to miałam zrobić faszerowane ziemniaki, ale nie wyszło, więc powstała frittata – ziemniaki popękały ;-)
Składniki:
4 ziemniaki
3 jajka
1 mała cebula
250g szynki
1 i 1/2 łyżki masła klarowanego
2 duże łyżki śmietany (12%)
1 pęczek szczypiorku
sól, pieprz
Przygotuj:
Ziemniaki w mundurkach ugotuj w osolonej wodzie (ok. 15 min). Odcedź i pozostaw je do ostudzenia. Obierz i posiekaj cebulę. Podsmaż ją razem z pokrojoną szynką na maśle klarowanym. Obierz ziemniaki i dodaj je do smażonej cebuli z szynką. Ugnieć ziemniaki widelcem, dodaj śmietanę i przyprawy – wszystko dokładnie wymieszaj. Roztrzep jajka i włóż do nich ziemniaczany farsz – wszystko dokładnie wymieszaj. Na czystej patelni rozgrzej masło klarowane 1/2 małej łyżeczki i na małym ogniu smaż wszystko przez ok. 8 min. (pod przykryciem). Następnie weź talerz większy niż patelnia, nakryj nim patelnie i wyjmij frittate na talerz oraz zsuń ją na patelnie tak, aby zarumieniła się z drugiej strony. Po kolejnych 5 min. pod przykryciem danie, które może być obiadem, kolacją lub śniadaniem jest gotowe.