TrikiMam

Słodko

Sernik na brownie z puree truskawkowym

Opiszę to ciasto w kilku zdaniach, które będą jednocześnie odpowiedzią na pytanie: dlaczego warto zrobić ten sernik? Idealnie dobrany skład pozwoli Wam na zrobienie sernika, który zawsze wychodzi (przynajmniej mi:)). Masa serowa nie potrzebuje więcej niż 1 jajka, a brownie robisz bez mąki. Duża ilość owoców i brak zbędnych dodatków sprawiają, że możesz bez wyrzutów podać to ciasto dzieciom.

Składniki:
masa serowa:
1 kg twarogu mielonego (do serników, tylko patrzcie na skład)
3 łyżki mąki ziemniaczanej
50 g masła
1/2 szklanki cukru
1 jajko

brownie:
150g migdałów w płatkach
150 g masła
1 i 1/2 gorzkiej czekolady
1/2 szklanki cukru brązowego
2 jajka

puree truskawkowe:
500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
1/2 szklanki cukru brązowego (można dodać mniej)
4 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotuj:
Zacznij od wyłożenia blaszki papierem do pieczenia. Jeżeli używasz mrożonych owoców to możesz je od razu wrzucić do garnka na mały ogień, masło wyjmij z lodówki, aby zrobiło się miękkie i zabierz się do robienia spodu. Na małym ogniu rozpuść połamaną na kosteczki czekoladę, masło i  dodaj cukier – wszystko wymieszaj. W razie potrzeby przestudź czekoladę, a następnie dodaj jajka – wszystko ponownie dokładnie wymieszaj. Dodaj partiami zblendowane płatki migdałowe i cały czas mieszaj masę, aż do połączenia się składników. Brownie możesz wyłożyć na papier do pieczenia.

Przygotuj puree truskawkowe, czyli do truskawek, które rozmrażasz na ogniu dodaj cukier, zagotuj i zblenduj calosc na mus. Następnie włóż do małej miseczki mąkę ziemniaczaną, dodaj do miski kilka łyżek truskawek i dobrze wymieszaj, aż pozbędziesz się grudek. Następnie przełóż zawartość miski do garnka z truskawkami i ponownie zagotuj całość. Zostaw masę do przestygnięcia.

Przygotuj masę serową, czyli wyłóż do miski ser, masło, cukier, jajko i dobrze wymieszaj mikserem. Następnie dodaj mąkę i ponownie wymieszaj. Jak składniki się połączą to wyłóż masę serową na brownie, a na ser warstwę truskawkowego puree i piecz wszystko (góra, dół) ok. 40 min na 180 stopni (w połowie pieczenia możesz wyłączyć górę, aby nie przypiec truskawek – zależy od piekarnika). Po upieczeniu nie wyjmuj sernika od razu z piekarnika, jedynie uchyl drzwiczki. Po przestudzeniu, włóż ciasto na kilka godzin do lodówki, aby dobrze się ścięło.

1 Comment Sernik na brownie z puree truskawkowym

Leave A Comment