Zazwyczaj krupnik robię z kaszą jęczmienną na cielęcinie i do takich składników obowiązkowo dodaje kilka gałązek lubczyku. W tej wersji dodałam jednak bataty i mix kaszy jaglanej z ryżem jaśminowym – wyszła bardzo smacznie i jest wyjątkowo treściwa.
Składniki:
30 dkg udźca z indyka (bez kości)
2 pietruszki
3 marchewki
5 ziemniaków
1 batat (większy)
1/4 selera
1/2 pora
1/2 szklanki mix kasza jaglana +ryż jaśminowy
3 listki laurowe
4 ziela angielskie
sól, pieprz kolorowy
1/2 pęczka natki
Przygotuj:
Zacznij od przygotowania warzyw: 2 marchewki, 1 pietruszkę, pora, selera, ziemniaki i batata pokrój w kostkę. Pozostałe warzywa zetrzyj na tarce jarzynowej. Do garnka wlej ok. 3 litry wody, dodaj ziele, listki i wszystko zagotuj. Na gotującą się wodę wrzuć mięso i gotuj ok. 5 min. Następnie dodaj pokrojone i starte warzywa oraz wsyp kaszę z ryżem. Zagotuj całość, zmniejsz grzanie i gotuj na małym ogniu ok. 2h. Od czasu do czasu zamieszaj zupę. Pod koniec gotowania dodaj sól i pieprz do smaku. Posiekaj drobno natkę i po zdjęciu już ugotowanej zupy z płyty, dodaj natkę. Zupa gotowa, ale jak to zupa następnego dnia smakuje jeszcze lepiej.