Dlaczego warto robić dżemy z sezonowych owoców? Odpowiedź jest prosta – ponieważ można cieszyć się ich smakiem przez cały rok. Dodatkowo nie kupi się w takiej cenie, tak dobrego jakościowo słoika dżemu jak jesteśmy w stanie przygotować samodzielnie. Wszyscy chyba wiemy, że sklepowe dżemy to głównie cukier z odrobiną owoców lub na bazie soku owocowego.
W tym roku do przygotowania dżemów używam wyłącznie zwykłego białego cukru i pektyn.
Składniki:
2 kg owoców
1 kg cukru
opakowanie pektyn
Przygotuj:
Opakowanie pektyn wymieszaj ze szklanką cukru. Owoce w przypadku truskawek oddziel od szypułek, umyj, zasyp cukrem i zostaw w lodówce na kilka godzin. Następnie wszystko zagotuj, dodaj pektyny wymieszane z cukrem i ponownie gotuj owoce przez ok 5 min. Dżem od razu przełóż w przygotowane wcześnie słoiki (umyte, przepłukane wrzątkiem i odkładnie osuszone). Dokładnie zakręć słoik tuż po nałożeniu owoców i odwróć je wieczkami do góry, do czasu całkowitego przestudzenia.