TrikiMam

Słodko

Biszkopt ze śliwką i czekoladą

Wykorzystajcie potencjał naszych polskich sezonowych owoców. Zróbcie błyskawiczny biszkopt ze śliwką!

Składniki:
1/2 kg śliwek
5 jajek
1/2 szklanki cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

Opcjonalnie: wierzch posyp kawałkami czekolady.

Przygotuj:
Oddziel białko od żółtka. Białko ubij na sztywno, dodaj cukier i ubijaj, aż piana będzie się błyszczeć. Dodaj żółtka i wszystko razem ubijaj. Następnie powoli dodawaj do masy jajecznej mąkę. Wyłóż wszystko do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, a na wierzch połóż połówki śliwek. Dodatkowo możesz posypać wierzch czekoladą i piecz ok. 25 min pod przykryciem z papieru do pieczenia na 180 stopni.

Przed upieczeniem:

Leave A Comment