Dynia jest kosmicznym warzywem można ją wykorzystać do potraw zarówno wytrwanych jak i na słodko. Tak samo kosmiczne są te kopytka, ponieważ możecie je potraktować jak leniwe lub podać z miodem i orzechami włoskimi albo po prostu jako dodatek do obiadu np. mięsa w sosie. Smakują również świetnie polane rozmarynowym masełkiem (rozmaryn podsmaż na maśle klarowanym i masło rozmarynowe – gotowe ;-))
Składniki:
10 małych ziemniaków
½ szklanki pieczonej odciśniętej dyni (jak upiec zobacz tutaj)
1 pełna łyżka mąki pszennej + do posypania stolnicy
2 pełna łyżka mąki ziemniaczanej
sól
Przygotuj:
Ugotowanie ziemniaki oraz upieczoną, odciśniętą z soku dynię zmiel w maszynce do mięsa na drobno. Dodaj obie mąki i krótko zagniataj. Stolnice posyp mąką i otocz w niej ulepioną ziemniaczano dyniową kule. W między czasie zagotuj wodę z odrobina soli i przygotuj naczynie do wyjmowania kopytek. Pokrój dyniowe ciasto na grubsze 3 cm plastry i uformuj z nich rulony, które później potnij nożem na 1,5 cm kawałeczki. Gotuj od razu i nie przykrywać garnka! Po wypłynięciu kopytek od razu należy je wyciągać.
Ugotowane: