Proponuje Wam przygotować puree porowe, które podane nawet z najprostszymi dodatkami sprawi, że Twój obiad będzie niebanalny. Jest delikatnie pikantne z cytrusową nutą. Pycha! Ja akurat podałam je do pieczonej karkówki w majeranku i cebuli oraz brokułem, na którego po ugotowaniu położyłam masło i owoc granatu. Przepis na podobną karkówkę znajdziecie tutaj
Składniki:
1,5 kg ziemniaków
2 pory
1/2 cytryny (sok)
masło klarowane
50 g masła
150 g serka naturalnego Bieluch (może być również jogurt naturalny czy śmietana 12%)
sól, pieprz kolorowy (świeżo mielony)
Przygotuj:
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości. Pory umyj i pokrój w grubsze paski. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego, wrzuć pory i posyp obficie pieprzem i solą. Gdy lekko się podsmażą, wlej sok z cytryny i chwilkę wszystko podduś. Następnie wyłącz grzanie, dodaj serek, masło i wszystko dokładnie wymieszaj. Całość przełóż do ziemniaków i dokładnie zblenduj, aż uzyskasz jednolitą masę.