TrikiMam

Słono

Karkówka w majeranku ze świeżą kurkumą

Obiad dla mięsożerców… soczysty kawałek, dobrze doprawionej i upieczonej karkówki. Sekretem jest czas, w który mięso może przejść aromatem przypraw i cebuli. Najlepiej przyprawić karkówkę na wieczór, wstawić ją do lodówki i piec następnego dnia. Podałam ją do puree z koprem i pieczoną marchewką z topinamburem.

Składniki:
70 dkg karkówki
6 cebul
3 korzonki kurkumy (można pominąć lub użyć w proszku)
przyprawy: majeranek, sól, pieprz
oliwa z oliwek

Przygotuj:
Mięso umyj i pokrój na 2 cm kawałki. Każdy dokładnie oprósz solą, pieprzem i dokładnie natrzyj majerankiem. Następnie pokrój cebule na grubsze kawałki, a kurkumę obierz i pokrój w talarki. Naczynie żaroodporne lub brytfannę posmaruj oliwą, wyłóż większą część cebuli i kurkumy, po czym połóż mięso i wyłóż na jego wierzch pozostałą część cebuli i kurkumy. Przykryj i zostaw na noc w lodówce. Przed pieczeniem wierzch mięsa skrop oliwą z oliwek i piecz pod przykryciem ok. 1 h na 180 stopni.

Leave A Comment