Ciekawi jesteście jak smakuje topinambur? Jak dla mnie ma on smak rzodkiewki, pietruszki i ziemniaka w jednym. Generalnie jest to ciekawe warzywo, która ma bardzo egzotyczną nazwę. Przygotowałam go w piekarniku, zostawiając jednak skórkę, bo po upieczeniu robi się bardzo miękki. Uważam, że nie trzeba go szczególnie przyprawiać i wystarczy jak delikatnie posypiecie go solą.
Składniki:
Topinambur (paczka ok 500 gr)
marchewka mini (paczka 250 gr)
sól himalajska, masło klarowane
Przygotuj:
Każdą bulwę topinamburu dokładnie umyj pod bieżącą wodą np. zmywakiem kuchennym (nowym). Przetnij na pół i układaj na blasze do pieczenia. Następnie umyj marchew i również wyłóż na blachę (mini nie obieram). Oprósz solą i wyłóż na warzywa kawałeczki masła klarowanego. Piecz ok 15/20 minut na 180 stopni (zaglądaj i mieszaj od czasu do czasu). Podałam te pieczone warzywa do Karkówki i puree z koprem.