Chcesz przygotować deser i zaskoczyć swoich gości? Przygotuj słodki i zdrowy deser z nasion szałwi hiszpańskiej, który możesz dowolnie podawać. Ja najczęściej robię na wierzch mus truskawkowo-bananowy albo kroję banana, posypuję orzechami i polewam syropem klonowym. Możesz go włożyć np. w słoiki i tak serwować.
Składniki:
1/2 szklanki nasion chia
400 ml mleka kokosowego (czyli puszka i ja używam EnterBio z Rossmanna, bo ma super skład )
400 ml mleka (krowiego, roślinnego lub wody)
50 g płatek lub wiórek kokosowych (można pominąć)
syrop klonowy, cukier, miód bądź co tam chcecie do smaku
Przygotuj:
Wlej mleko lub wodę do garnka, dodaj mleczko kokosowe oraz płatki lub wiórki kokosowe i wszystko zblenduj. Następnie wsyp nasiona chia i gotuj na ogniu mieszając masę co jakiś czas. Gdy wszystko zgęstnieje a nasiona urosną, zestaw garnek z grzania. Dosłodź do smaku i rozlej w naczynia (szklanki, słoiki, pucharki). Podać go możesz np. ze zblendowanymi truskawkami z bananem i miodem.
Deser chia jest jednym z moich ulubionych! Ja zazwyczaj po prostu zalewam nasiona mlekiem roślinnym, mieszam i wstawiam do lodówki (trochę z lenistwa a trochę z braku czasu :p). Jak mam chwilę to rozgniatam np maliny i w słoiczku to jest idealnie drugie śniadanie do pracy :) ale Twój sposób na pewno wypróbuję + z orzechami jeszcze go nie jadłam ;)
Pozdrawiam!
Słyszałam, że tak można robić z chia, ale podobno nie zawsze pęcznieją… Chodź to na pewno wygodny sposób, kiedyś muszę to sama sprawdzić :) Pozdrawiam.