Wyjątkowo lekka i smaczna zupa. Smażony na maśle por, koper i cytryna idealnie pasują do ryby. Możecie ją jeść bez dodatków albo z ryżem jaśminowym, gotowanym z łyżką oleju kokosowego.
Składniki:
3 marchewki
2 pietruszki
1 por
1 seler (mały)
1/2 pęczka kopru
łyżka masła klarowanego
2 cytryny (niewoskowane)
polędwiczka z dorsza (mała, ale gruba)
3l wody
sól, pieprz, 3 listki laurowe, 4 ziela angielskie
50 ml śmietany 30%
Przygotuj:
Warzywa obierz i umyj: 2 marchewki pokrój w krążki, a jedną pozostaw w całości, kawałek pietruszki i selera w pokrój w drobną kostkę i wszystko wraz z pozostałą częścią wrzuć do garnka. Pora przekrój na pół, białą część dodaj do garnka. Włóż do niego również umytego dorsza, listki laurowe i ziele angielskie, następnie zalej wodą i gotuj warzywa do miękkości (ok. 25 min.). Pozostawioną połówkę pora pokrój w krążki i wrzuć na patelnie z łyżką masła klarowanego. Lekko go podsmaż i dodaj śmietanę, sporo soli, pieprz, sok z cytryn + startą skórkę z połówki jednej cytryny oraz pokrojony drobno koper. Wszystko jeszcze chwilę smaż i dodaj do patelni łyżkę wazową wywaru z zupy, wymieszaj i przelej całość do garnka. Chwilę gotuj i w razie potrzeby dopraw zupę do smaku solą i pieprzem. Smacznego.
Muszę zrobić, ciekawe czy synowi 3letniemu posmakuje :3
Wypróbuj koniecznie ten przepis. Mojemu synkowi 1,5 roku smakuje, ale on lubi, także tran cytrynowy, więc ma dziwne upodobania smakowe ;-)