Jabłka w cieście z jogurtu naturalnego
Placki z jabłkami są naszym niedzielnym rytuałem. Od kiedy Staś dołączył do śniadań tak wygląda u nas, każdy niedzielny poranek. Trochę eksperymentowałam z ciastem, ale to jest naprawdę godne polecenia. Jak chcecie to możecie pokroić i 4 jabłka, bo na tyle powinno wystarczyć ciasta, ale moja cierpliwość po wysmażeniu 3 pociętych w cieniutkie plasterki się kończy ;-)
Składniki:
3 jabłka (obrane, pocięte w cienkie talarki)
250 jogurtu naturalnego typu greckiego
3 jajka
10 g cukru z prawdziwą wanilią (opakowanie Kotányi)
1 szklanka mąki pszennej
masło klarowane (do smażenia)
Przygotuj:
Wszystkie powyższe składniki zmiksuj, oczywiście poza jabłkami (ciasto musi być gęste, więc w razie potrzeby możesz dodać więcej mąki). W przygotowanym cieście maczaj z obu stron pokrojone jabłka i smaż na małym ogniu do zarumienienia. Wykładaj na ręczniki papierowe. Ciasta nie dosładzam, więc w razie potrzeby możecie usmażone placuszki podać delikatnie muśnięte miodem (używamy naprawdę najlepszych od www.facebook.com/dobrymiodzio/ )