TrikiMam

Słodko

Sernik pod galaretką z soku

Jeżeli w okresie letnim poświecisz trochę czasu na przerobienie sezonowych owoców, to później będziesz spijać lub zjadać tego polny. Nie ma nic lepszego jak przygotowany samodzielnie dżem, sok czy korzystanie przez tą chłodną część roku ze swoich mrożonek.

Może motywujący będzie dla Was fakt, podany w programie „Wiem co jem i wiem co kupuję”, że co któryś tam (nie pamiętam dokładnie) przebadanym słoik dżemu zawierał spleśniałe owoce, bądź w ogóle ich nie użyto do jego przygotowania, a zamiast owoców wykorzystano jakiś zagęszczony pseudo sok owocowy. Pięknie etykiety i ciekawe kształty słoików sprawiają, że chętnie sięgamy po sklepowe przetwory, ale czy oby na pewno jemy to czego byśmy oczekiwali? Pewnie nie wszystkie są złe, ale te wartościowe odstraszają swoją ceną.

Mam dla Was przepis na sernik na zimno z galaretką z własnego soku owocowego. Sok robi się banalnie prosto. Umyj owoce np. maliny, zasyp je cukrem, wstaw do lodówki na kilka godzin (aż puszczą sok). Zagotuj wszystko i przelej przez sitko sok do drugiego garnka, ponownie zagotuj i wlej go do wyparzonych słoików, szczelnie zakręć – gotowe :)

Składniki:
500g mascarpone
200ml śmietanki 30%
1/2 szklanki mleka + 1 łyżeczka żelatyny
3 łyżki cukru pudru lub 2 łyżki miodu
ciastka kakaowe (np. Sante) lub owsiane (Enter Bio z Rossmanna)
50g masła
250/300ml soku owocowego + 3 łyżeczki żelatyny (jak zrobisz bardzo słodki sok, możesz go rozcieńczyć wodą, w razie potrzeby użyj więcej żelatyny).

Do dekoracji: świeże lub mrożone maliny (mrożonych nie rozmrażaj, po porostu poukładaj na wierzch ciasta i zalej przestudzonym sokiem z żelatyną).

Przygotuj:
Ciastka drobno pokrusz i wymieszaj z roztopionym masłem (ja je traktuje moździerzem). Wyłóż je na spód formy, którą wcześniej nakrywam papierem do pieczenia. Włóż ciasteczkowy spód do lodówki. Łyżkę żelatyny namocz w kilku łyżkach chłodnej wody i zostaw na ok. 10 minut. W między czasie zacznij ubijać śmietanę, po chwili ubijania dodaj ser mascarpone oraz cukier puder lub miód (w zależności czego używasz) i ubijaj, aż zrobi się z tego gęsty krem (po przygotowaniu trzymaj w lodówce). Następnie Podgrzej mleko i dodaj do niego namoczoną żelatynę, mieszaj ją do czasu, aż się całkowicie rozpuści. Ostudź mleko i połącz je z przygotowanym kremem (dodaj kilka łyżek kremu do żelatyny, wymieszaj i połącz w całym kremem). Krem wyłóż na herbatniki i włożyć do lodówki. Do przygotowania galaretki potrzebujesz garnka, w którym zagotujesz sok, po podgrzaniu dodaj żelatynę i dobrze wymieszaj, aż całkowicie się rozpuści. Przestudź sok z żelatyną i wylej na blaszkę z kremem. Wcześniej możesz wyłożyć na śmietanowo-serowy wierzch owoce. Wszystko pozostaw w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Możesz wykorzystać sklepowy sok, albo gotową galaretkę owocową.

 

Leave A Comment