TrikiMam

Słono

Buraczkowa

Mój barszcz jest bardzoooo buraczkowy, nie bawię się w ścieranie buraków, chce nie tylko poczuć ich smak, ale też pojeść ich sobie :)

Składniki:
6 dużych buraków
400g udźca z indyka (u mnie bez kości)
5 ziemniaków
3 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1 por
200 g czerwonej fasoli
przyprawy: sól, pieprz, 2x listek laurowy, 5x ziele angielskie
odrobina soku z cytryny
3l wody
pęczek kopru
Do podania: jajko na twardo, gałązka kopru i opcjonalnie łyżka śmietany

Przygotuj:
Najlepiej jak fasola poleży zalana wodą kilka godzin lub całą noc, w tedy będzie się szybciej gotowała. Buraki zawijam w folie aluminiową i wkładam do piekarnika na ok. 40 min / 180 stopni – po tym czasie zostawiam je w piekarniku do jego przestudzenia. Do wody wrzucam przyprawy pomijając sól, ją używam na samym końcu. Następnie na gotującą się wodę wrzucam mięso i gotuje ok. 5 min. Dokładam fasolę oraz obrane warzywa, ale w całości: marchew, pietruszkę, selera, pora i gotuje bulion drobiowy przez ok 1h. wyjmuje warzywa, które mogę wykorzystać do sałatki jarzynowej mimo delikatnego zabarwienia od fasoli :) i dodaje obranie i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuje kolejne 30 min i w tym czasie zajmuje się burakami – obieram je i kroje w paski. Wrzucam do wywaru i gotuje 15 min. W międzyczasie doprawiam zupę solą i dodaje sok z cytryny. Po wyłączeniu dodaje drobno pokrojony koper i przykrywam. Barszcz najlepiej smakuje na następny dzień. Podawaj go z ugotowanym na twardo jajkiem gałązką świeżego kopru i ewentualnie kleksem kwaśniej śmietany.

 

Leave A Comment