Mój mały „niejadek” przekonał się do spróbowania kremu z marchewki dopiero, gdy posypałam go serem żółtym i groszkiem orkiszowym – coś w stylu popularnego groszku ptysiowego. Mam nadzieje, że przekonają się do niej również Wasze małe króliczki :)
Składniki:
1 kg marchwi (może być trochę więcej)
½ kg ziemniaków
2 pietruszki
50 gr masła
natka pietruszki
woda
przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz kolorowy (do smaku)
Do dekoracji: mała ilość pieprzu, starty ser żółty np. cheddar oraz groszek orkiszowy
Przygotuj:
Obierz warzywa i pokrój na mniejsze kawałki. Umyj je i nalej do garnka tyle wody, aby pokryła warzywa. Gotuj je do miękkości z dodatkiem soli. Po ugotowaniu odlej ½ szklanki wody (nie wylewaj jej). Dodaj masło, pokrojoną natkę pietruszki i zblenduj wszystko na gładki krem. Jeżeli, konsystencja wyda Ci się za gęsta, możesz dolać odlanej wcześniej wody. Dekoruj zupę pieprzem, serem i groszkiem orkiszowym już ponakładaną w miski.
Sama bym zjadła taką zupkę a króliczkiem nie jestem ?
Jeszcze nie jesteś, ale nie wiadomo co się stanie jak wypróbujesz przepisu ;-)