Ten kto smażył wątróbkę wie, że potrafi ona narobić niezłego bałaganu, strzelając tłuszczem z patelni po całej kuchni. Mój przepis jest sprytnym sposobem jak ją przygotować szybko, smacznie i bezpiecznie.
Składniki:
1 kg wątróbki drobiowej z kurczaka
4 cebule (pokrojone w grubsze krążki)
4 jabłka (u mnie nie obrane, pokrojone w ćwiartki, bez gniazd nasiennych)
mąka pszenna
olej rzepakowy
sól, majeranek
Przygotuj:
Naczynie żaroodporne lub brytfannę posmaruj olejem rzepakowym, a na dno ułóż cebulę. Wątróbkę umyj i obtocz w mące pszennej po czym wyłóż ją na cebulę. Na wierzch połóż ćwiartki jabłek, które wcześniej wymieszaj w oleju rzepakowym i majeranku. Całość skrop olejem rzepakowym. Piecz ok 40 min na 190 stopni. Po upieczeniu posypać wątróbkę solą (ważne, aby nie wcześniej, bo będzie ona twarda). Ja podałam ją z dyniowymi kopytkami polanymi masłem tymiankowym oraz domowym dżemem z rabarbaru.