Błyskawiczna pasta z awokado
W dzisiejszych czasach zazwyczaj nikomu nie chce się stać „przy garach” ;-) Zobaczyłam obrazek na Homebooku, gdzie w pojemniku blendera było wrzucone awokado, 2 ząbki czosnku i kilka listków bazylii, a obok zdjęcie makaronu wymieszanego z powstałą masą awokado i kukurydzą. Poniżej znajdziecie przepis na moją wizje tej pasty.
Składniki:
1 awokado
2 lub 3 ząbki czosnku (zależy jaką intensywność lubicie)
10 listków bazylii
garść makaronu spaghetti
brokuł (klika różyczek)
limonka (do skropienia awokado)
sól
łyżeczka oleju kokosowego
do dekoracji: czerwone i żółte pomidorki koktajlowe oraz garść orzechów nerkowca (rozgniatam je w moździerzu)
Przygotuj:
Makaron ugotuj al. dente w osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki oleju kokosowego (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Wlej do garnka wody, dodaj soli i ugotuj kilka porozdzielanych różyczek brokuła (gotuje je 5 min, odlewam wodę i trzymam chwile pod przykryciem, aby się zaparowały). Awokado obierz, skrop je sokiem z limonki, dodaj obrany czosnek i listki bazylii – całość zmiksuj na gładki zielony krem. Dopraw do smaku solą. Gdy już masz ugotowany makaron to odlej wodę i wymieszaj go z zielonym kremem, pokrój na wierzchu pomidorki i posyp orzechami. Bon Appetit!
Już wiem co będę jutro jadła na obiad w pracy ;)
Makaron robi się tak szybko, że możesz go przygotować rano przed wyjściem do pracy :-P
You the talented person
johnniePi
Thx :)