Mam coś dla smakoszy chińskiego jedzenie. Robi się to danie naprawdę szybko. Myślę, że zdecydowanie szybciej niż pójście do pobliskiego chińczyka, złożenie zamówienia, poczekanie na nie i przyniesienie go do domu.
Składniki:
40 dkg schabu lub pierś z kurczaka
4 suszone grzybki mun (u mnie bez, bo makaron daje spróbować synkowi)
3 nieduże marchewki
1 por
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
ananas (mały)
łyżka miodu
płatki chili (duża szczypta)
sól, pieprz
sos sojowy
4 łyżki oleju kokosowego
Przygotuj:
Grzyby umyj, zalej wrzątkiem i odstaw na 20 min. Po czym odsącz i drobno pokrój. Ananasa obierz i pokrój go w kostkę (pamiętaj, że środek należy wyrzucić). Włóż całość do miski i zalej 6-oma łyżkami przegotowanej wody. Mięso pokrój w paski, marchewki w słupki, a pora w krążki (zostaw zieloną część do przybrania). Olej rozgrzej i obsmaż dokładnie mięso. Dodaj do niego marchew i po kilku minutach smażenia, dodaj pora oraz grzyby (jeśli używasz) i wszystko mieszając podsmaż jeszcze chwile. Odlej wodę z ananasa i wymieszaj ją z chili, miodem oraz mąką ziemniaczaną. Dodaj do całości ananasa i po max 2 min wodę z dodatkami. Smaż do momentu, aż wszystko się połączy. Dopraw do smaku sosem sojowym oraz ewentualnie solą i pieprzem. Wierzch posyp zieloną częścią pora. Możesz podawać z makaronem lub ryżem.