Uwielbiam gotować dla rodziny i przyjaciół, chyba tylko gotując dla kogoś ma to sens. Oczywiście dla kogoś kto to doceni i sprawi, że Ci chce – tacy są moi najbliżsi! ;-)
Mam dla Was kilka propozycji, które możecie wykorzystać na każdą imprezę, tym razem przygotowałam je na moje okrągłe urodziny…
Warzywne muffinki (ok. 18szt.)
Składniki:
40 dkg pieczarek
1 papryka czerwona
1 cebula
6 szparagów
1/2 pęczka kopru
kilka łyżek śmietany (18% lub 30%)
15 dkg sera żółtego (np. cheddar)
sól, pieprz ziołowy
pełna łyżka masła klarowanego
50ml wody (kieliszek)
2 masła
2,5 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki zimnej wody
szczypta soli
Przygotuj:|
Zacznij od ciasta – odmierz właściwą ilość mąki, masło pokrój na plastry i poczekaj chwilkę, aż zmięknie. Masło wykorzystaj również do nasmarowania foremek do muffinek. Wymieszaj składniki i dodawaj powoli wodę, ponownie zagniataj do połączenia się masy. Włóż ciasto do lodówki na czas przygotowania farszu.
Farsz warzywny – obierz, umyj i pokrój w plastry pieczarki. Cebulę i paprykę pokrój w kostkę. Na dużej patelni, rozgrzej masło klarowane i wrzuć cebulę, następnie dodaj pieczarki, podlej wszystko kieliszkiem wody. Gotuj chwilę i dodaj paprykę. Dopraw do smaku. Gdy nadmiar wody wyparuje możesz dodać śmietanę i jeszcze chwilkę smaż warzywa. Na koniec dodaj pokrojony koper. Szparagi gotuj osobno w osolonej wodzie przez 2 min. Ser żółty zetrzyj na grubszych oczkach tarki.
Wyjmij ciasto z lodówki. Podsyp stolnicę mąką i krój ciasto w plastry. Każdy plaster jeszcze na pół i staraj się spłaszczyć go ręką lub wałkiem tak, aby rozmiarem pasował do formy na muffinki. Tak uformuj wszystkie spody. Następnie wyłóż warzywny farsz. Na wierzch dodaj pokrojone szparagi i zasyp wszystko serem. Włóż blaszki do piekarnika na 180 stopni i piecz przez 20-25 min.
Ciasto francuskie nadziewane szpinakiem i szynką
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
20 dkg szynki
pęczek szpinaku
2 ząbki czosnku
1/2 cebuli
1 pomidor
10 dkg sera żółtego (cheddar)
łyżka masła klarowanego
mleko (do nasmarowania wierzchu)
Przygotuj:
Pokrój wszystkie składniki: szynkę, cebulę, czosnek, szpinak i smaż na patelni na maśle klarowanym. Pomidora pokrój, a ser zetrzyj na tarce. Ciasto francuskie pokrój na ok. 12 prostokątów i rozłóż cały farsz, ser i po kawałku pomidora. Zwiń wszystkie końce i posmaruj wierzch mlekiem. Piecz w piekarniku przez 15 – 20 min na 180 stopni.
Szparagi w szynce parmeńskiej
Składniki:
10 szparagów
opakowanie szynki parmeńskiej
Przygotuj:
Szparagi przełam, załamią się w tym miejscu co powinny. Końce wyrzuć a resztę obierz do połowy i wrzuć do garnka z osolona wodą i gotuj 2 min. Następnie wyjmij przestudź i zawiń każdego w szynkę. Przed podaniem odsmaż z każdej strony na suchej patelni.
Koreczki z mini mielonymi
Składniki:
1/2 kg mięsa mielonego (użyłam cielęciny)
1/2 cebuli
sól, pieprz
łyżka masła klarowanego
bułka (namoczona w wodzie i mleku)
1 jajko
olej rzepakowy do smażenia
bułka tarta do otoczenia mini kotlecików
Klika ogórków małosolnych
paczka paluchów serowych lub innego żółtego sera
wykałaczki
Przygotuj:
Bułkę namocz w mleku i wodzie, gdy zmięknie dodaj ją do mięsa. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na maśle. Następnie przestudź i dodaj do mięsa. Wymieszaj całość z przyprawami i jajkiem. Uformuj małe kuleczki mięsna otocz je w bułce tartej i smaż na oleju do zarumienienia z każdej strony. Po przestudzeniu, każdy kotlecik nadziej na wykałaczkę, dodatkowo nałóż na nią ser i ogórka.
Smalczyk vega na bazie fasoli
Składniki:
1 cebula
2 puszki białej fasoli
8 śliwek suszonych
2 pełne łyżki majeranku
1 łyżeczka płaska łatek chili
ok 100ml oliwy z oliwek
sól
Przygotuj:
Fasole odcedź i zblenduj. Na oliwie z oliwek podsmaż pokrojoną cebule, śliwki (wcześniej umyj po wodą), majeranek i płatki chili. Znakiem, że należy dodać fasolę jest lekko zarumieniona cebulka. Fasole dokładnie wymieszaj z resztą składników, dodaj soli do smaku i przełóż do słoika.
Talerz świeżych warzyw z dipem orzechowo-czosnkowym
Składniki:
brokuł
ogórek świeży/papryka/seler naciowy
marchew mini
papryczki czereśniowe z serkiem
Dip orzechowo-czosnkowy:
10 dkg orzechów włoskich
200 jogurtu greckiego
pełna łyżka majonezu
pieprz kolorowy, sól
2 ząbki czosnku
Przygotuj:
Porozdzielaj różyczki i brokuł ugotuj w osolonej wodzie (5 min i odlej wodę, a następnie 8 min trzymaj pod przykryciem do zaparowania). Resztę warzyw pokrój w wygodne do gryzienia części. Papryczki czereśniowe kupiłam i wyłożyłam.
Przygotuj dip: orzech zblenduj i dodaj do nich jogurt, majonez, przeciśnięty czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładne wymieszaj i podawaj z warzywami. Sos jest tes świtnym dodatkiem do dań z grilla.
Zobacz także, przepis na sałatkę – również świetnie sprawdzi się na Twojej imprezie
A taki tort bezowo-czekoladowy zrobiła dla mnie moja kochana przyjaciółka – dziękuję Karola! ;-)