Ostatnio eksperymentuje z sałatkami, które zabieramy z mężem do pracy. Ważne jest to, aby można je było szybko przygotować. Kolejną istotną dla mnie rzeczą jest lista składników, im krótsza tym lepiej. W efekcie mam dla Wam sałatkę, która jest słodko -pikantna, dzięki intensywnemu smaku rukoli i kawałkom ananasa. Myślę, że sprawdzi się na każdą okazję.
Składniki:
rukola (paczka)
świeży ananas (średniej wielkości)
1 awokado
2 garście pestek dyni (łuskanych)
Przygotuj:
Umyj rukolę i wyłóż ją na ręczniki papierowe. Następnie przygotuj ananasa i pokrój go w kawałki. Awokado obierz, wyrzuć pestkę i również pokrój w kostkę. Sałatkę układaj warstwami, zacznij od rukoli, po czym ananas i awokado. Wierzch posyp dynią (pestki możesz wcześniej delikatnie uprażyć na suchej patelni). Będzie do niej pasował dressing z oliwy, cytryny oraz z syropu z agawy.