TrikiMam

Słono

Spaghetti bolognese

Kto z nas nie lubi spaghetti? Ja osobiście chyba nie znam nikogo takiego. Pamiętam, że było to pierwsze danie, które starałam się przygotować samodzielnie. Początki nie były łatwe, nawet przy tak podstawowym, jak również wydawałoby się, nie skomplikowanym posiłku.

Jednak mięso nie chciało się dobrze usmażyć, a przy tym było niedoprawione. Makaron bywał niedogotowany lub bardzo rozgotowany. Postanowiłam, wiec darować sobie mięso i korzystałam z kiełbasy, którą smażyłam z cebulą, następnie dodawałam ogórki kwaszone i zalewałam sosem słodko-kwaśnym ze słoika – oto wersja, która zawsze wychodziła. Dziś moje spaghetti przygotowuje zdecydowanie inaczej, używam mielonego mięsa, które przyprawiam sprawdzoną mieszanką przypraw. Sos ze słoika zastąpiłam przecieram ze świeżych pomidorów, a w okrasie, gdy nie ma sezonu na pomidory to korzystam z tych krojonych w puszce.

Składniki (max dla 4 osób):

  • ½ kg mięsa mielonego (używam mielonej cielęciny, łopatki wieprzowej, drobiu, albo mielę różne rodzaje)
  • pełnoziarnisty makaron do spaghetti
  • 2 puszki pomidorów krojonych lub 1,5 kg świeżych (świeże gotuje z solą i pieprzem, następnie blenduje ugotowanie i przeciskam przez sito oddzielając miąższ od pestek i skóry)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy
  • ser żółty cheddar lub parmezan
  • przyprawy: majeranek, oregano, sól, pieprz

Przygotuj: Na patelni rozgrzej łyżkę oleju rzepakowego i wrzuć pokrojoną w kostkę cebule, po ok. 2 min wrzuć posiekany czosnek i smaż jeszcze 1 min. Wyłóż wszystko do małej miski. Do tej samej patelni dodaj kolejną łyżkę oleju i wyłóż mięso. Dodaj przyprawy: majeranek, pieprz i smaż do momentu, aż zmieni kolor. Następnie dodaj sól oraz usmażona wcześniej cebulę z czosnkiem. Mieszaj i po chwili dodaj pomidory (w razie potrzeby wszystko ponownie popieprz i posól), następnie posyp już mięsno-pomidorową masę obficie oregano. Smaż wszystko jeszcze 8 min. W między czasie nastaw osoloną wodę z łyżką oleju i ugotuj makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu, makaron odlej i nie wrzucaj go do mięsa. Najlepiej podawać spaghetti warstwami. Włóż do talerza makaron, następnie sos pomidorowo –mięsny i posyp startym serem żółtym lub parmezanem. Bon Appetit!

Leave A Comment