TrikiMam

Słodko

Tarta dyniowo-gruszkowa (bez cukru)

Tarta jest słodka dzięki agawie, którą dodaje do ciasta kruchego. Natomiast farszu dyniowo-gruszkowego w ogóle nie dosładzam. Teraz dynie są słodkie, a dojrzałe gruszki również cukru nie potrzebują.

Składniki:
1/2 dyni piżmowej (cała dynia powinna ważyć niecały kilogram)
3 duże gruszki (dojrzałe, ale nie przejrzałe)

na ciasto:
70 ml syropu z agawy
2 żółtka
1/2 kostki masła
2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotuj:
Dynie upiecz (ok. 30 min na 170 stopni i zostaw w piekarniku do przestudzenia). Dzieląc ją na pół wykorzystaj górną część, bo w dyni piżmowej pestki są wyłącznie na dole, dzięki temu uzyskasz podczas krojenia równą kostkę. Gruszki obierz i również pokrój w małą kostkę – wszystko podduś 5 minut w garnku. Natomiast, aby przygotować ciasto wystarczy, że wymieszasz składniki palcami i zagnieciesz je tak, aby powstała zwarta kulka. Posmaruj formę do tarty masłem, wylep dno ciastem i całość ponakłuwaj widelcem – podpiecz w piekarniku przez ok 12 min. Wyłóż na lekko zarumienionym spód farsz dyniowo gruszkowy i piecz przez kolejne 10 min góra/dół, po czym jeszcze ok. 8 minut, ale tylko dół na 180 stopni.

Smacznego!     

Zobacz również przepis na tarte z rabarbarem

Pokrojona dynia i gruszki:

Naczynie na tarę wysmarowane masłem, a następnie wylepione ciastem kruchym (możesz wstawić na chwile do lodówki, ale nie koniecznie):

Leave A Comment